czwartek, 6 listopada 2014

Pulchniutka drożdżówka z kruszonką

Dzisiaj znowu kulinarnie :) Tym razem moja niezastąpiona drożdżówka która zawsze wychodzi pulchniutka i smaczna :) Przygotowuję ją od dłuższego czasu i zawsze szybko znika z stołu. Przepis zaczerpnęłam od p.Magdy z kanału skutecznie.tv. Bardzo serdecznie odsyłam Was na youtuba do tej Pani, ponieważ ma świetne przepisy ! A teraz ciacho !

Składniki:
Rozczyn:
- pół kostki świeżych drożdży
- 1/4 kostki masła
- szklanka mleka
- łyżka octu

Ciasto:
- pól kilo mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- opcjonalnie aromat waniliowy

Kruszonka:
- 1/4 kostki masła
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- opcjonalnie cynamon

Lukier:
- pół cytryny
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru

Przygotowanie: Do miski wrzucamy pokruszone drożdże i masło. Wszystko zalewamy ciepłym mlekiem ( podgrzanym np. w mikrofali). Czekamy aż wszystko ładnie się rozpuści i dokładnie mieszamy. W między czasie do osobnej miski wsypujemy mąkę, cukier, oraz rozbełtane jajka z dodatkiem zapachu waniliowego. Do naszego rozczynu dodajemy łyżkę octu i wszystko wlewamy do miski z mąką. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Całość wkładamy na ok. 45 min do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy cukier, mąkę, oraz masło. Całość rozgniatamy dłońmi aż uzyskamy lepką konsystencję. Możemy dodać odrobinę cynamonu. Po 45 min wyjmujemy nasze ciasto i wykładamy je do blachy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Aby ciasto nie kleiło się do naszych dłoni, ręce moczymy w zimnej wodzie i rozprowadzamy ciasto na blaszce. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Całość wstawiamy do piekarnika o temp. 180 C na ok. 45 min. Po  tym czasie zostawiamy ciasto do wystygnięcia przy uchylonym piekarniku. Aby przygotować lukier wystarczy wycisnąć sok z połowy cytryny i zmieszać z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji... i polewamy ! 

Tak ciasto prezentuje się przed włożeniem do piekarnika


A tak po ! 


Drożdżówka jest krucha i pulchna.. pycha :) Najlepiej smakuje na ciepło ( nawet podgrzana w mikrofali). Naprawdę polecam Wam ten przepis. Jest bardzo prosty i troszkę inny od pospolitych drożdżówek ponieważ ciasto ląduje w lodówce, a nie jak zazwyczaj do ciepłego miejsca. Pani Magda z skutecznie.tv jak zwykle zadziwia!




A Wy lubicie takiego rodzaju wypieki ? 
Pozdrawiam, Paulina 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz